Muistoissamme 

Fragola Jerome " Romu"
9.9.2002 - 12.11.2010
Lapinkairojen jahtikoira  siirtyi autaammille metsästysmaille.


Fragola Clemenza " Emma"  s 20.8. 1997 - 10.5.2010
Om Eero  Matero ja Eeva Kurttila-Matero

Tänään tuli aika heittää Emmalle jäähyväiset. Kaunista hyväluontoista spinonea tulee Emman koriväellä Materoilla ikävä kuten myös meillä muilla joilla oli ilo tuntea tämä hieno koira.   
Fragola Primo Fratello "Pate"  24.1.1994 - 12.6.2007
om Seppo Ylisuvanto  Ivalo siirtyi odottelemaan uutta riekkosyksyä uusille jahtimaille..
Pate nukutettiin äkillisen vanhuuden tuoman sairauden vuoksi 12.6.2007. Se sai elää terveenä viimeiseen päiväänsä saakka. Se vietti  hyvän elämän Sepon jahtikaverina Ivalon riekko mailla ja väliaikoina Sirkan lenkkikaverina.   Moottorikelkkailu oli myös sen harrastuksia, sillä oli oma lakkikin siihen hommaan:)   Sirkka sanoikin aina, että Pate on niin viisas että se on vaan puhetta vailla. naureskelin että uskon tuon kun soittaessani Ivalosta vastataan " Ylisuvannolla , Pate puhelimessa "
Mutta viisas ja kiltti koira Pate olikin!
Pate oli yksi  kolmesta pennusta jotka syntyivät Kennel Fragolan nimen alle 1994  tammikuussa. Se oli ensimmäinen pentueemme ja muistan sen kuin eilisen päivän.  Sen sisarukset Bruno ja Venla ovat kuolleet jo aiemmin - nekin elivät huomattavan vanhoiksi. Kaikki kolme toimivat koko ikänsä metsästyspuuhissa. Ei siihen aikaan spinoneita niin osattu metsästyskoiraksi ajatella. Seppokin kuuli sattumalta pentueestamme veljeltään joka oli  Jukan kansa yhtä aikaa opiskelemassa Järvenpäässä niihin aikoihin. Onneksi kävi näin.
Olen ikionnellinen että n. 5 vuotta sitten tein kohtalaisen radikaalin ratkaisun ja astutin Paten puolisisaren Viivin sillä. Sain hienon terveen pentueen. Ja jopa seuraava polvi siitä  - Paten  ja Viivin tyttären  pentue vaikuttaa erittäin lupaavalta.  On ihana huomata  omissa kasvateissaan sukupolvien kulku. Pate voi ylpeänä katella pilvenreunalta jälkipolviaan.
Paten muisto tulee säilymään kotiväkensä muistoissa, kuten myös meillä  täällä syntymäkodissa  kun seuraamme sen Pirra tyttöä ja tyttären tytärtä Armia. Pate vieraili useita kertoja  täällä  syntymämaisemissaan. Kun  Paten poika Romu kävi taas hiljattain ja totesimme senkin muistuttavan suuresti isäänsä. Pate itse toi kovasti mieleeni äitinsä Sallin.
Lämmöllä oman koiransa Oton poikaa muistelevat myös Hinni ja  Mauri jotka saivat tarjota Patelle isäntäväen lomien ajaksi hotellipaikan usean kerran. Tosin viime kerran jälkeen Hinni tuumasikin että taisi olla viimeinen hoitokeikka:) Pate oli silloinkin vielä tosi reipas mutta eihän ikä voi olla näkymättä liki 13 vuotiaasta koirasta.
Tämän 13 vuoden aikana on Ylisuvannon ja meidän silloisista lapsista kasvanut aikuisia joilla osalla jo on omatkin lapset. Sirkan kanssa olemme saman ikäisten lastemme kuulumisia vaihtaneet, siihen on mahtuneet rippijuhlat, lakkiaiset, armeijat, opiskelut,ensimmäiset lapsenlapset jne.  Eli Pate antoi meille myös ystävät... La Storia " Taru" 5.3.1993 - 22.5.2006
om Markku ja Tanja Halonen
Taru ei ollut kasvattimme, mutta liittyi läheisesti laumaamme.
Spinone persoonallisuus La Storia on siirtynyt  uusille jahtimaille Limingassa 22.5.2006

Taru syntyi 5.3.1993 Helsingissä. Alkunsa se oli saanut Italiassa ja matkasi emonsa kohdussa Suomeen. Spinonekanta oli Suomessa silloin pieni, näitä pentuja syntyi 9 ja niitä oli huono saada kaupaksi. Koillismaalta eräs herra X tuli meille tutustumaan spinoneen, meillä oli silloin Salli. Hän ihastui meidän koiraamme ja päätti hakea ko. pentueesta itselleen spinonen jahtikoiraksi. Jostain syystä sieltä tulikin mukana myös uros, joka meni Posiolle.

Tällöin elettiin muistaakseni toukokuuta. Heinä – elokuussa tämä samainen nuori mies soitti ja sanoi minulle tuovansa koiran meille. Ensin panin vastaan, etteihän asia minulle kuulu, mutta  sitten ajattelin että taitaa olla parempi ottaa se väliaikaisesti tähän meille. Soitin kasvattajalle, että tulee hakemaan pennun pois, se oli hyvin laiha ja matonen raukka … Syy miksi se oli siihen kuntoon saatettu ja miksi siitä luovuttiin jäi epäselväksi.  Sijoituspentu se kuitenkin oli, kuten moni muu siitä pentueesta. Itse en sitä voinut ottaa kun haaveissa oli Sallin pennut joista halusin koiran itselleni.

Halosen nuoripari tuli mansikoita poimimaan ja ihastelivat että onpas ihana pentu, johon tuumasin että se ihanuus on vaikka saatavilla jos niin haluatte: Markku ja Tanja innostuivat ja minä menin soittamaan kasvattajalle, joka sanoi luottavansa minun arvostelukykyyn voiko pentua Halosille antaa, sitä en todellakaan epäillyt hetkeäkään.  Niin Taru pääsi uuteen kotiin, missä se sai elää varmasti niin antoisan elämän kuin koiralle voi tarjota. Markun mukana se pääsi erilaisiin jahteihin, yhdessä treenasimme ja koulutimme koiriamme, Venlahan oli vain vuoden Tarua nuorempi.. Näyttelyreissuja  kävimme yhdessä ja Tanjan kans olimme Ladies Trialissakin Lapualla.  Koekoiraa siitä ei kuitenkaan koskaan tullut, se oli siihen aivan liian ”omituinen”. Tarun kommelluksista voisi kirjoittaa melko paksun kirjan. Vesityöt oli sen pravuuri numero, mutta vai oikealla metällä. Mitä mutasempi lammikko, sen innokkaammin se sinne paineli.  Pakastelintuja se ei noutanut, paremminkin näytti halveksivan niitä.  Koomista oli se että treenit ja kokeet vietiin yleensä läpi Tarun talteen hakemilla linnuilla, itse kokeessa Taru joko vaan istui rannalla tai kerran jopa noutoluvan saatuaan lähti haukkumaan polkupyöräilijää. Ladies Trialissa Lapualla se seisoi kuolleen hirven, seuraavana pyyparven jonka edestä pomppasi rusakko jota tämä Stoori lähti ajamaan, että se siitä kokeesta… Kolari ja salakaatohirvet se etsi talteen, olisipa sen haukusta päässyt ampumaankin hirven jos olisi halunnut sen tehdä. Piisamit se jahtasi rannalla.

Joku vuosi sitten Markku soitti että nyt taitaa Taru olla menoreessä, menin kattomaan ja Taru juoksee minua iloisena vastaan. Minä hämmästelen että miten tämä muka kuoleman kielissä – johon Markku tuumaa että ei olekaan enää. Se pierassut niin ison pierun että Sonja tyttö oli säikähtänyt ja alkanut itkemään…Ja huom.sitä oli käytetty lääkärissäkin ja lääkäri ei ollut tajunnut ” päästää siitä ilmoja pihalle”. Se oli ollut täynnä kaasua.  Mahalaukun kiertymä oli koitua sen lopuksi n 7 vuotta sitten, mutta ihmeen kaupalla se selvisi siitä kuten aiemmasta leikkauksesta jolloin sen mahasta poistettiin kivi. Näyttelyissä se sai sertit helposti, vaikkei se niissä käynneistä pahemmin tykännytkään. Voittajanäyttelyyn lähtiessämme v 1995 se otti Limingan Shellin kohdalla ” pitkänaama ilmeensä” jonka se piti koko reissun ajan – osoittaen sillä mitä se ajatteli koko touhusta.

Meitä ja meidän koiria se piti sukulaisinaan, etenkin Sallia se kunnioitti kovasti. Taisi luulla olevansa meidän pentuja.

Tarun velipoika Otto eli elämänsä Limingassa sisareni perheessä. Kortein ja luupaketein nämä sisarukset huomioivat toistensa nimipäivät ja joulut. Myös vierailut olivat usein toistuvia. Saimme näitten koirien kautta ystäviksemme Markun ja Tanjan ja tomerat tyttäret Sonjan ja Sannin – tämäkin luettakoon Tarun ansioksi.  Tarun kuolinpäivänäkin kun joimme pihalla pentuja ihastellen ” muistokahvit” Sonja ilahdutti meitä hienolla kevätjuhla laulullaan, samoin kuin laulaa heläyttti syntymäpäivilläni onnittelulaulun. Viimeisen kerran näin Tarun Vappuna jolloin se piipahti pyörälenkillä ollessaan koulutustapahtumassa. Se oli hyväkuntoinen viimepäiviin saakka, ainoana lääkityksenään Thyroxin, joita kuulemma jäi kolme purkkia perinnöksi minulle… meillä oli Tarun kans sama lääkitys, ehkä siksi ymmärsimme toisiamme J

Halosen perheen jahtikoiraksi jäi Veera tyttönen, joka varmaan tulee nyt saamaan enemmän vastuu aluetta vanhan rouvan poistuttua.

Luulen että tulemme porinoissamme ja ajatuksissamme vielä monet kerrat palaamaan Tarun tempauksiin…FRAGOLA SECONDA BELAGIA ” Brunette” s 2.5.1995  om Juho ja Pia Haarla siirtyi autuaammille jahtimaille 8.5.2006

Brunette eli pitkän elämän 11 v ja 6 päivää... se asui tässä likellä noin 30 km päässä syntymäkodistaan. Sen vuoksi minulla oli mahdollisuus ja ilo seurata koko sen elämänkaari. Pia kävi monta kertaa pentuja katsomassa ja arpoi Ruskan ja Bruneten välillä kumpi olisi heidän koiransa. Molemmista tuli kelpo jahtikoiria, Brune sai elää vuoden pitempään kuin Ruska joka kuoli vuosi sittten.  Mukava muisto ensimmäiseltä näyttelyreisultamme on, kun joulukuussa -95 matkasimme asuntoautolla voittajanäyttelyyn Helsinkiin. Mukana siinä autossa olivat Halosen Markku ja Tanja + Taru, Holmströmin Pirjo+ Tomppa ja Ruska, Pia ja Brunette ja minä Sallin ja Venlan kans. Juhon mukana olosta en ole varma. Elossa tästä porukasta on enään Taru, joka silloinkin oli vanhin. Voitte arvata että tunnelma autossa oli tiivis... Jonkun verran kävimme yhdessä Juhon kanssa alkoina harjoittelemassa. Olikos ollut vuosi -99 kun Juho oli Brunen kanssa esittelysafarilla "tuuraamassa" omia koiria,  olisiko ollut juoksu tms este että apua tarvittiin. Koko syksyn olimme jallittaneet tavallista komeampaa fasaanikukkoa, ja eiköhän tämä pari sen asiakkaiden edessä piikkiin saanut ja kukko pääsi hengestään. No tulipahan siitä tilanteesta mm. Oulunseudun yrityspalvelukseskuksen sivulle hieno kuva spinonesta isännän ja komean fasaanukukon kanssa.
Juho sai nauttia Brunesta jahtikoirana kotimetsissä Pattijoella ja useammat Lapinreissutkin kavereilla tuli tehtyä.  Pia harrasti sen kanssa näyttelyitä ja agilityäkin Brunen ollessa nuorempi.. Se oli kuin äitinsä Salli, säilytti kauniin ulkomuotonsa vielä iäkkäämpänäkin, vielä joulukuussa 2003 se voitti  V-03 tittelin.Kaer kokeissa se palkittiin 3 x AVO 3.lla.  Brune ilahtui aina kovasti minut ja Jukan nähdessään ja piti hyvin tuttuna.
Se tunsi ääneni videolta ja ja tv.stä - silloin oli ollut kovat hakeminen missä Kerttu luuraa kun ei tule jututtamaan:) Vielä 2004 Brune oli mukana spinone  SM kisassa selviten paukkunoudolla kolmannelle sijalle. Silloin ihailimme sen hakua ja metsästysintoa.  Ikuisuusmatkalleen Brune sai kaverinsa Epin - majakan ja perävaunun elämäkaari päättyi yhtäaikaa.

PBGV Fragola Domino  Tempo
s. 1999  kuoli  2010
PBGV.Fragola Honnete  Onni
s. 2002  kuoli 2009  
PBGV Fragola Daniela   Ella
s. 1999  kuoli  2008
PBGV Fragola Garo Barones  Garo
s. 2001    hukkui ajossa 2002
PBGV Fragola Greysir Barones
s.2001 hukkui 2003


Fragola Laurapausini "Wilma" 9.4.2004 - 25.3.2006


Fragola Laurapausini " Wilma" Om Maarika Korkala
Aivan liian varhain päättyi vilkkaan ilopillerin Wilman elämä vakavan sairauden takia.
Wilmalla todettiin perjantaina 24.3.2006  imusolmukesyöpä joka oli jo haimassa ja munuaisissa. Lauantaina 26.3. 06 Maarika ja Jamppa päättivät tutkimustulosten varmistuttua päästää sen kärsimästä, koska aikaa ei ollut luvassa juuri montakaan päivää ja jokainen tuleva päivä olisi ollut menoa huonompaan suuntaan.
Todella  kelju ja salakavala sairaus.Olen pahoillani Korkalan perheen menetyksestä. 
Wilman vauhdikas olemus jäi varmasti monen spinoneharrastajan mieleen.
Maarika oli hyvin innostunut ja motivoitunut kouluttaman Wilmasta oikean jahtispinonen.Kans MVA, FIN MVA Fragola Cascamorto ” Eetu”  20.8.1997 – 24.1.2006

2xKaer Avo 2 

Murheellisena ilmoitamme, että Leena Uusitalon Eetu piti nukuttaa ikiuneen vasemmasta takajalasta löytyneen kasvaimen takia. Siihen ei ollut inhimillistä hoitokeinoa.

Eetu eli reippaan jahtikoiran elämän. Koulutimme sen Leenan kanssa koekuntoiseksi seisojaksi, saimme iloita monet kerrat myös sen hienosta näyttelymenestyksestä. Isäntä Veikolle se oli mieluisa metsästyskumppani Kylmälänkylän saloilla kanalintujahdissa, rannassa sorsanpyynnissä, kyyhky- ja kettumetsällä. Se oli metsästyksen monitoimikoira.

Lapsenlapsille se oli ihana, kärsivällinen leikkikaveri. Minullakin oli ilo seurata kasvattiani koko sen elämänkaari. Lisäansioksi Eetulle voi lukea myös ystävystymiseni Leenan kanssa.  Meidän koirille Eetu oli kaveri parhaasta päästä, se tuli tänne aina kuin kotiinsa. Leenan kulkiessa Kempeleessä Eetun ja Haksun kanssa, he olivat kävelevä PR mainos spinoneille. Koira jolle tuli annettua todella osuva nimi Cascamorto – hurmuri. Sitä  Eetu oli koko olemuksellaan koko ikänsä. Vielä viimehetkillä sen alati iloisena heiluva häntä oli ilmoittanut Hinnille ja Leenalle – ei huolta,kaikki hyvin…. Eetu tulee jäämään Suomen spinonehistoriaan ensimmäisenä kansainvälisenä muotovaliona. Se oli myös ensimmäinen koepalkittu uros spinone, siltä jäivät suuret saappaat täytettäväksi tuleville sukupolville. Uskon että moni tulee muistamaan sen hienon luonteen ja herrasmiesmäisen olemuksen
******************************************************************

.