Kennel Fragola   harrastusta spinoneitten parissa  vuodesta 1989  eli 20 v
Ylilaurin pihassa juoksentelee kolmen rodun edustajia.

Spinone

Petit Basset Griffon Vendeen


  

Spinone

Spinoneita on juoksennellut Ylilaurin pihassa vuodesta 1989 asti, jolloin taloon tuli nyt jo autuaammille metsästysmaille siirtynyt spinoneittemme kantaemä EV-91 Merrymoon Spinelli Ravioli, ”Salli”.  Spinone on seisova lintukoira ja sen metsästysominaisuuksien säilyttäminen on meille tärkeää.  Harrastammekin koiriemme kanssa niille rodunomaista kanalinnun metsästystä ja testaamme jalostukseen käyttämiemme koirien metsästysominaisuudet niin käytännön metsästystilanteissa kuin KAER-kokeissa.
Lämpimät kiitokset Karvin kennelin Heidi Karvekselle jolta ensimmäisen spinonemme ostimme.  Heidin äidille  Helenalle kuuluu kiitos pennun valinnasta, hän suositteli meille Sallia.  Kasvatuksen tavoitteemme on selkeä; terve, riistaintoinen ja luonteeltaan rodunomainen koira joka soveltuu metsästyskäyttöön.                 Pyrimme jalostamaan koiria rotujärjestöjen jalostuskriteerien mukaan, eritoten terveyteen ja riistaintoon paneutuen. Suomen kahdeksasta  muotovaliospinonesta seitsemän on kasvattejamme näistä viisi omia koiriamme.  Miltei kaikki Suomessa KAER-kokeissa palkitut spinonet ovat kasvattejamme.  Kasvatustyössä noudatamme spinonen rotumääritelmää, jalostuksentavoiteohjelmaa, sekä Saksanseisojakerhon ja Kennelliiton suosituksia.  Myymme pentumme vain hyviin, ensisijaisesti metsästystä harrastaviin koteihin.  Spinone on metsästyskoira ja sellaisena toivomme sen saavan myös pysyä.  Liian monta käyttökoirarotua on jalostettu seurakoiriksi niiden viehättävän ulkomuodon vuoksi.  Toivottavasti mahdollisimman moni suomalainen spinone pääsee toteuttamaan itseään rodunomaisessa toiminnassa: kanalinnunmetsästyksessä.

 

Lue lisää:

Spinoneistamme

Spinonekerho

Rodusta

 

Sivun alkuun »

Spinone rotuna

Spinone on lähtöisin Italiasta kenties jo 1400-luvulta, jolloin kuuluisat taiteilijat ovat usein kuvanneet tätä rotua. Tunnetuin maalaus lienee Mantun herttuan palatsissa oleva Andrea Mantegnan fresko. Kirjallisuudessa kuvataan italialainen karkeakarvainen koira, joka todennäköisesti on spinonen esi-isä. Kirjassaan "Le parfait chasseur" (täydellinen metsästäjä) Selicourt kertoo vuonna 1683 Italian Piemontesta kotoisin olevasta griffonista. Joka tapauksessa rotu on vanha. Vuonna 1900 spinoneuros Tom Ossolano julistettiin Italian valioksi. Suomeen spinone tuli Englannista 1987. Nykyisin kanta Suomessa on noin 250 yksilöä.

Voimakas ja lihaksikas spinone on aktiivinen metsästyskoira, ja tarvitsee sen vuoksi paljon toimintaa. Spinonen pohjavillaton karkea karvapeite on hyvä suoja raapivia risuja ja oksia vastaa. Sen paksu nahka pitää sen lämpimänä niin uidessa kuin talvikeleillä. Spinone on monipuolinen seisova lintukoira – sitkeä uurastaja, joka kestää hyvin säitä. Se liikkuu vaivattomasti vaikeissakin maastoissa, eikä kaihda kylmintäkään uintivettä. Spinone liikkuu pääasiallisesti vetäväaskelisella nopealla ravilla, mutta riistaintoisena "lämmetessään" se vaihtaa helposti laukaksi, kuten muutkin lajitoverinsa. Sillä on erinomaisen tarkka vainu. Miellyttämishaluisena se on suhteellisen helppo kouluttaa, ja tulee hyvin toimeen muiden koirien kuin myös perheen lasten kanssa.

Spinone on seisova lintukoira, ja sen rodunomainen käyttökoe on kanakoirien erikoiskoe, KAER.

Rotumääritelmä Saksanseisojakerhon sivuilla

Jalostuksentavoiteohjelma Saksanseisojakerhon sivuilla

KAER säännöt Saksanseisojakerhon sivuilla

Sivun alkuun »

 

-------------------------------------------------------------------------

Petit basset griffon vendeen - olemme metsästäneet petiteillä vuodesta-91 alkaen.  Olemme Suomen ensimmäinen Vuolasvirtapalkinnon saanut PBGV.n kasvattaja.

Kasvatamme myös tarkoin suunnitelluin yhdistelmin mielenkiintoista pientä ajuria rodultaan petit basset griffon vendeen. Tavoitteenamme on tarjota suomalaisille jäniksenmetsästäjille varteenotettava vaihtoehto perinteisille jänisajureille. PBGV suoriutuu maastosta kuin maastosta yllättävän hyvin – ehkäpä juuri pienen kokonsa vuoksi. Kokemuksemme mukaan maasto- ja lumiolosuhteet eivät häiritse petit basset griffonia ajossa – jos lumi kantaa jäniksen, se kantaa myös koiran. Hakkuualueilla, raunioilla ja louhikossa pätee sama sääntö: koira sopii menemään siitä mistä jäniskin. Ahtailla ja pienillä alueilla metsästettäessä bassetit pääsevät parhaiten oikeuksiinsa ajureina. Se on innokas ja sitkeä ajuri, ja kotioloissa mitä pirtein ja miellyttävin perheenjäsen. Tarhakoiriksi iloista ja sosiaalista bassettia emme luovuta. Omalla kokemuksellamme osaamme  auttaa kasvattejamme saamaan petitistään toimivan jahtikoiran. 

Lue lisää:

Basseteistamme

Rodusta

Katso myös

Kuvagalleria

Sivun alkuun »

PBGV rotuna

Koiraa käytetään kotimaassaan Ranskassa etupäässä pienriistan metsästykseen, johon se soveltuu hitaan ajotapansa ja maastossa suojaavan karkean karvapeitteensä ansiosta. Petit soveltuu myös muulle riistalle, ja se onkin erinomainen apulainen metsästettäessä aseen kanssa keskikokoisilla maa-alueilla. Periteisesti nämä koirat ovat metsästäneet ajureina tai ainakin pareittain. Suomeen rotu tuli 1970-luvun puolivälissä, ja tänä päivänä se on nostanut suosiotaan vuosi vuodelta niin ajo-, jälki- seura-, kuin näyttelykoiranakin. Rodun populaatio alkaa olla jo n. 400 yksilön luokkaa Suomessa.

Yleisvaikutelma:
Petit on Ranskan länsiosasta Vendeenin alueelta kotoisin oleva pieni, eloisa ja vahva pitkähkörunkoinen ajava koira, jonka karvapeite on karkeaa ja pitkää, ei liioiteltua ja pää on erittäin ilmeikäs. Väritykseltään rotu voi olla joko yksivärinen harmaa, kaksivärinen tai kolmivärinen. Rodun säkäkorkeus on 34–38 cm.

Luonne:
Petit basset griffon vendeen on luonteeltaan ehkä vilkkain ja itsenäisin muihin basset-rotuihin verrattuna. Se on erittäin itsepäinen, eli samanlainen kuin Vendeenin maakunnan ihmisetkin, kuten myös ranskalaiset itse toteavat. Joka tapauksessa petit basset griffon vendeen on älykäs ja charmantti koira. Sen luonteesta löytyy ripaus terrierimäistä kovuutta. Rotumääritelmässä siitä sanotaankin: "Paholainen maastossa, enkeli kotioloissa, sellainen on bassettimme".

Turkki:
Säännöllinen harjaus ja vanhan karvan pois nyppiminen riittää kotikoiran turkin hoidoksi.

Täytyy muistaa, että basset on metsästyskoira, joten se vaatii päivittäistä liikuntaa ja toimintaa. Voimakkaat metsästysvietit tekevät koiran irtipitämisen vaikeaksi.

Jalostuksentavoiteohjelma petit basseteille on teon alla.

Petit basset griffon vendeen on ajava koira, ja sen rodunomainen käyttökoe on metsästyskoirien ajokoe. Bassetit ovat myös erinomaisia haavoittuneen riistan jäljittäjiä, ja niitä osallistuukin usein myös metsästyskoirien jälkikokeeseen hyvällä menestyksellä. Myös käytännössä haavoittuneen hirven talteen löytymisessä petiteistä on ollut suuresti apua. Tiedossani on tositoimissa kunnostautuneita ainakin kolmoisvaliomme Muskanxan Barones ja sen poika Saku (om. Teppo Juola, Lumijoki), molemmat jo tosin edesmenneitä. Tällä hetkellä meidän porukassamme on kaksi tosi hyvää jäljestäjää Niger de Fin Renard ja Fragola Fina Barones, jotka on molemmat palkittu MEJÄ-kokeissa.

Rotumääritelmä Basset-kerhon sivuilla

DRAJ-säännöt, ajelemme dreevereitten  kanssa samoilla säännöillä.

MEJÄ-säännöt Suomen Noutajakoirajärjestön sivuilla.

Sivun alkuun »

   
 
 

I


Sivun alkuun »